скрыть меню

Міжнародний день боротьби з епілепсією

страницы: 6

nn20_2_67_f.jpg

 

Епілепсія — найпоширеніше неврологічне захворювання у світі. Вона проявляється судомними нападами, спричиненими аномальною активністю клітин кори головного мозку, які майже завжди є несподіваними як і для самого хворого, так і для оточуючих. Попри те, що епілепсія є одним із найстаріших відомих розладів в історії людства, описаним ще за 4 тис. років до нашої ери, у суспільстві вона досі сприймається з острахом та нерозумінням її природи, що нерідко призводить до дискримінації таких пацієнтів.

У всьому світі 10 лютого 2020 року було відзначено Міжнародний день боротьби з епілепсією, який проводиться щороку в другий понеділок лютого. Ініціа­торами запровад­жен­ня такого дня є Міжнародне бюро з епілепсії (IBE) та Міжнародна протиепілептична ліга (ILAE), а Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підтримує в усьому світі проведення заходів, спрямованих на ­поширення інформації про це захворювання та подолання проблем, з якими стикаються пацієнти. Цей захід нагадує про необхідність дослід­жен­ня природи епілепсії та підвищення обізнаності громадськості. Представництва IBE і ILAE, які є у понад 120 краї­нах світу, працюють над висвітленням проб­лем, із якими стикаються пацієнти, члени їхніх родин і доглядальники, а ВООЗ співпрацює з міністерствами охорони здоров’я та партнерськими організаціями для поліпшення доступності та ефективності лікування ­епілепсії.

В Україні цього року Міжнародний день боротьби з епілеп­сією було відзначено вперше за ініціативою Української проти­епілептичної ліги, Інституту неврології, психіатрії та нарко­логії НАМН України та Українського Бюро з ­епілеп­сії. У заходах взяли активну участь студенти вищих навчальних закладів та представники волонтерських організацій. Метою проведення Міжнародного дня боротьби з ­епілепсією було привернути увагу суспільства до ­проблеми цього захворювання в країні, поліпшити якість життя пацієнтів, інформувати громадськість щодо природи та особливостей перебігу цього розладу та запобігти дискримінації тих, хто на нього страждає.

За даними ВООЗ, щороку в усьому світі епілепсію діагностують приблизно у 5 млн осіб. У країнах із високим рівнем доходу частота захворюваності становить 49 на 100 тис., а в країнах із низьким і середнім рівнями доходу може ­сягати 139 на 100 тис. Це, ймовірно, пов’язано з підвищеним ризиком розвитку ендемічних станів, таких як малярія або нейро­цистицеркоз; більшою частотою пологових травм і травматизму при дорожньо-транспортних аваріях; браком належних профілактичних програм охорони здоров’я та доступної допомоги.

Ключові факти щодо епілепсії:

  • Епілепсія є найпоширенішим хронічним захворюванням мозку, яке вражає людей будь-якого віку.
  • Понад 50 млн осіб у всьому світі страждають на епілеп­сію, причому близько 80 % із них проживають у країнах із низьким та середнім рівнями доходу.
  • До 70 % пацієнтів із епілепсією можуть позбутися нападів за умов правильно встановленого діагнозу та призначення відповідного лікування.
  • Майже три чверті осіб із епілепсією в країнах із ­низьким рівнем доходу не отримують адекватного лікування (іноді до 90 %); медичні працівники не мають належної підготовки для розпізнавання, діагностування та лікування епілепсії, а протиепілептичні засоби недоступні.
  • Пацієнти з епілепсією та члени їхніх родин часто страждають від стигми та дискримінації, оскільки справжня природа епілепсії спотворюється міфами, страхом і помилковими уявленнями про природу цього розладу.

Один судомний напад ще не означає, що людина страждає на епілепсію (до 10 % осіб у світі мають один приступ за життя). Епілепсію встановлюють при щонайменше двох неспровокованих нападах з інтервалом більше 24 годин. За переглянутим нині практичним визначенням, епілепсію можна вважати наявною після одного неспровокованого нападу в осіб, які мають інші чинники, що призводять до стійкого ­зниження судомного порогу і, отже, високого ризику рецидиву. Такий ризик має бути еквівалентним ризику рецидиву третього нападу в пацієнтів із двома неспровокованими присту­пами, і становити не менше 60 % (Fisher etal., 2014).

В Україні День боротьби з епілепсією відзначали за межами медзакладів, щоб показати: пацієнти не є ­небез­печними, вони мають перебувати у соціумі, незважаючи на своє захворювання. Провідні фахівці Інституту ­неврології, психіат­рії та наркології й інших медичних установ спілкувалися з паці­єнтами та їхніми родичами, обговорювали ­нагальні питання, надавали ­поради щодо отримання необхідної допомоги.

Підготувала Наталія Купко

nn20_2_67_sh.jpg

 

Наш журнал
в соцсетях:

Выпуски за 2020 Год

Содержание выпуска 10 (121), 2020

  1. Ю. А. Бабкина

  2. І. Я. Пінчук, М. Ю. Полив’яна

  3. В. Я. Пішель, Т. Ю. Ільницька, С. А. Чумак, Н. М. Степанова, Ю. В. Ячнік

  4. Т. Ю. Ільницька, Ю. М. Ящишина, Жерард Батчер, Ольга Сушко

  5. Ю. О. Сухоручкін

  6. Т. М. Слободін, Н. О. Михайловська

Содержание выпуска 9 (120), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. Т.І. Негрич

  3. В. И. Харитонов, Д. А. Шпаченко, Т. И. Бочарова

  4. P. Fusar-Poli, M. Solmi, N. Brondino et al.

Содержание выпуска 8 (119), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. Т. Скрипник

  3. Л. О. Герасименко

  4. Я. Є. Саноцький, Т. М. Слободін, Л. В. Федоришин, В. В. Білошицький, І. Р. Гаврилів, А. В. Гребенюк, І. Б. Третяк, С. В. Фєдосєєв

  5. Г. М. Науменко

  6. С. А. Мацкевич, М. И. Бельская

Содержание выпуска 7 (118), 2020

  1. Герхард Дамманн, Вікторія Поліщук

  2. М. М. Орос, О. О. Орлицький, О. С. Вансович, С. Р. Козак, В. В. Білей

  3. С. Г. Бурчинський

  4. Ю. О. Сухоручкін

Содержание выпуска 6 (117), 2020

  1. Ю.А. Бабкіна

  2. Д. А. Мангуби

  3. А. Є. Дубенко, І. В. Реміняк, Ю. А. Бабкіна, Ю. К. Реміняк

  4. В. І. Коростій, І. Ю. Блажіна, В. М. Кобевка

  5. Т. О. Студеняк, М. М. Орос

  6. Ю. О. Сухоручкін

Содержание выпуска 5 (116), 2020

  1. Т. О. Скрипник

  2. Н.А.Науменко, В.И. Харитонов

  3. Ю. А. Крамар

  4. В.И.Харитонов, Д.А. Шпаченко

  5. Н.В. Чередниченко

  6. Ю.О. Сухоручкін

  7. Ю. А. Крамар

  8. Н. К. Свиридова, Т. В. Чередніченко, Н. В. Ханенко

  9. Є.О.Труфанов

  10. Ю.О. Сухоручкін

  11. О.О. Копчак

  12. Ю.А. Крамар

Содержание выпуска 4 (115), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. І.І. Марценковська

  3. Ю. А. Крамар, Г. Я. Пилягіна

  4. М. М. Орос, В. В. Грабар, А. Я. Сабовчик, Р. Ю. Яцинин

  5. М. Селихова

  6. Ю. О. Сухоручкін

Содержание выпуска 3 (114), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. Ю.А. Бабкіна

  3. О.С. Чабан, О.О. Хаустова

  4. О. С. Чабан, О. О. Хаустова

  5. Ю. О. Сухоручкін

Содержание выпуска 2 (113), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. Л. А. Дзяк

  3. Ф. Є. Дубенко, І. В. Реміняк, Ю. А. Бабкіна, Ю. К. Реміняк

  4. А. В. Демченко, Дж. Н. Аравицька

  5. Ю. А. Крамар

  6. П. В. Кидонь

Содержание выпуска 1 (112), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. Ю.А. Крамар

  3. М.М. Орос, В.В. Грабар

  4. В.И. Харитонов, Д.А. Шпаченко

  5. L. Boschloo, E. Bekhuis, E.S. Weitz et al.

Содержание выпуска 1, 2020

  1. А.Е. Дубенко

  2. Ю. А. Бабкина

  3. Ю.А. Крамар, К.А. Власова

  4. Ю. О. Сухоручкін

Выпуски текущего года