скрыть меню

Львівські психіатричні зустрічі

 

 

Ю.П. Закаль,
Департамент охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації,
Асоціація психіатрів України

Ініціатива Асоціації психіатрів України щорічно проводити конференцію «Львівські психіатричні зустрічі» стала хорошим прикладом знаходити альтернативні можливості для конструктивного вирішення існуючих проблем. Формат цього заходу якнайкраще сприяє обміну відвертими роздумами та власним досвідом щоденного буття у спільноті, і це допомагає фахівцям осмислювати як самих себе, так і тих, хто потребує допомоги.

Перший науково-практичний семінар з циклу «Львівські психіатричні зустрічі» відбувся у жовтні 2011 р. Це була зустріч за участю американського психіатра, професора Е. Етчіса з Мічиганського університету (США), під час якої обговорювалися питання діагностики та лікування психічних розладів. Другий захід у листопаді 2012 р. мав назву «Етика і право у психіатрії. Історичний погляд. Що далі?». А вже 15-16 листопада 2013 р. Асоціація психіатрів України провела третю конференцію з циклу «Львівські психіатричні зустрічі» під назвою «Психіатри: Хто ми? З ким ми?», яка традиційно відбулася в Українському католицькому університеті з залученням широкої аудиторії лікарів, психологів, богословів, філософів, журналістів, пацієнтів, їхньої родини та тих, кому довелося стикатися з українською психіатрією. Тематика третього семінару стосувалася не тільки сфери охорони здоров’я, освіти, соціально-правового захисту, професійної етики та моралі, але й якості життя наших громадян та їх родин.

Особливість заходу

Робота конференції суттєво відрізняється від академічних заходів такого типу, тому що носить мультидисциплінарний характер як з огляду на тематику, так і враховуючи різноманітний склад учасників.

Увагу присутніх привернув виступ лікаря-психіатра, що доповідав історію хвороби пацієнтки та поділився деякими моментами її обговорення з фахівцями.

Семінар проводився за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації та громадських організацій.

Всього був зареєстрований 181 учасник з різних областей України: Львівської, Київської, Донецької, Житомирської, Рівненської, Волинської, Чернігівської, Хмельницької, Вінницької, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та АР Крим.

Інформаційно-технічне забезпечення конференції

Два дні роботи конференції транслювалися в онлайн-режимі, який забезпечував Інформаційно-технологічний центр МОЗ України за допомогою закритої багатоточкової системи телеконференцій. Це дозволило зібрати разом декілька сотень учасників з усіх куточків України, зокрема, на зв’язку перебували фахівці медичних закладів Горлівки, Макіївки, Чернівців та Берегова.

У межах самої конференції було проведено мистецьку виставку художніх творів пацієнтів, яка мала назву «Мистецтво, що об’єднує всіх». Учасники заходу мали змогу оцінити своєрідний світ мистецтва пацієнтів Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні, психіатричної лікарні Миколаївського району та підопічних навчально-реабілітаційного центру «Джерело».

Підсумки проведеної роботи та плани на майбутнє

Підсумовуючи питання, висвітленні на конференції «Львівські психіатричні зустрічі», було констатовано, що після отримання Україною незалежності, завдяки різноманітним міжнародним освітнім програмам, стажуванню та науково-практичним конференціям нам вдалося домогтися позитивних змін у ментальності українських фахівців у сфері психіатрії. Проте, незважаючи на загальну готовність професіоналів-психіатрів розпочати радикальні зміни у своєму середовищі, щоразу проявляється непереборне нерозуміння з боку соціальних служб щодо дотримання європейських вимог у розвитку соціально-середовищної психіатрії.

Проблеми людей, які мають психічні розлади, стають проблемами тих, хто здійснює догляд за ними. Інколи родичі страждають більше, ніж самі пацієнти, і саме вони найчастіше несуть увесь тягар страшної хвороби та постійно перебувають у зоні ризику й безпосередньої небезпеки.

Враховуючи надзвичайну важливість даної проблеми для забезпечення якості життя пацієнтів, на конференції було зроблено акцент на необхідності розвитку програм превентивно-адаптованої соціальної психіатрії як противаги розширенню фінансування таких форм «соціального захисту», як психоневрологічні інтернати, що призводить до вилучення пацієнтів з середовища їх звичайного життя.

У ході конференції було прийняте рішення про проведення у 2014 р. більш широкої суспільної дискусії щодо вирішення існуючих проблем як у середовищі самих фахівців, так і з залученням хворих та їхніх родин. Така ініціатива допомогла б процесу налагодження публічного діалогу між лікарем, пацієнтом та його родиною, між державою, суспільством та її громадянином.

В цілому головною думкою третього науково-практичного семінару «Психіатри: Хто ви? З ким ви?» було твердження, що українські психіатри завжди будуть зі своїми співгромадянами, бо саме так написано в тексті присяги лікаря України.

З доповіддю, яку Ю.П. Закаль представив на конференції «Львівські психіатричні зустрічі», можна ознайомитися здесь.

Наш журнал
в соцсетях:

Выпуски за 2013 Год

Содержание выпуска 6-2, 2013

Содержание выпуска 10 (55), 2013

Содержание выпуска 5 (50), 2013

Содержание выпуска 4 (49), 2013

Содержание выпуска 3 (48), 2013

Содержание выпуска 1 (46), 2013

Выпуски текущего года