скрыть меню

Всеукраїнський проект «Мистецтво, що об’єднує всіх!»

 

 

pic-6491892887.jpgПсихічні захворювання є досить розповсюдженими у світі, зокрема і в Україні. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 450 млн людей на планеті страждають на той чи інший психічний розлад.  Незважаючи на стрімкий розвиток фармацевтичної галузі, медикаментозне лікування не завжди дає бажані результати, особливо щодо повернення пацієнтів психіатричних клінік до повноцінного соціального функціонування. Як лікарі, так і самі пацієнти активно шукають і впроваджують у життя нові методи терапії, які б допомогли людям з психічними захворюваннями після виписки зі стаціонару стати повноцінними членами суспільства. Все більшої популярності і розповсюдження набуває такий вид реабілітації, як арт-терапія, що вже зарекомендувала себе як дієвий метод соціальної інтеграції людей із психічними розладами.

У Києві у столичному Будинку вчителя 7 червня 2013 р. відбулася презентація Всеукраїнського проекту «Мистецтво, що об’єднує всіх!», спрямованого на підтримку психічно хворих людей в Україні. Презентація пройшла за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Посольства Великої Британії в Україні та громадських організацій. Організатором проекту виступив Український науково-дослідний ін­ститут соціальної, судової психіатрії та наркології МОЗ України, директором якого є д. мед. н. Ірина Яківна Пінчук. За словами пані Ірини, даний проект має на меті привернути увагу громадськості до потреб десоціалізованих членів суспільства й допомогти їм у питаннях реабілітації та соціальної адаптації. Адже соціальна допомога пацієнтам з проблемами психічного здоров’я є надзвичайно важливою складовою сьогодення. Основна ідея проекту полягає в тому, щоб кожен пацієнт намагався проявити свої приховані здібності, а також здобути нові. Також такі заходи вкрай необхідні для того, щоб продемонструвати суспільству відкритість і доступність психіатричної служби. 

Після презентації проекту головні спеціалісти та експерти України з питань психіатрії у ході круглого столу, що відбувся в рамках проекту «Мистецтво, що об’єднує всіх!», поділилися досвідом застосування арт-терапії. На офіційному сайті МОЗ України одночасно відбувалася онлайн-трансляція заходу. Завдяки цьому він був доступний для представників усіх регіональних департаментів охорони здоров’я. Як з’ясувалося, на даний час арт-терапія застосовується багатьма лікувальними закладами. Використовують різні її види: театр, ляльковий театр, літературні вечори, ландшафтне мистецтво тощо. 

Як зауважила Тетяна Алмашій, головний психіатр Закарпатської області: «На сьогодні існує проблема, що не пацієнта потрібно повертати до суспільства, а суспільство до пацієнта. Необхідно зробити так, щоб суспільство на нього чекало, допомогло йому. Ми відверто говоримо між собою і знаємо, що після психіатричного стаціонару йде провалля. У цьому проекті важливо дати можливість пацієнтам реалізуватися, а суспільству допомогти зрозуміти, чи воно готове, чи хоче прийняти осіб з психіатричним досвідом як повноправних своїх членів. Пацієнти зможуть себе реалізувати, якщо ми зробимо перший крок». Окрім того, фахівці відзначили, що для ефективності лікування важлива системність таких заходів, і висунули пропозиції щодо проведення більш масштабних мистецьких проектів – наприклад, кількаденних фестивалів, де збиратимуться колективи з усієї країни. Результатом стало формування робочої групи для створення програми наступного заходу.

На презентації проекту був присутній посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт, який розповів про ставлення до арт-терапії у його країні. За його словами, у Великій Британії протягом року кожен четвертий дорослий стикається з певними проблемами психічного здоров’я, а кожен шостий – принаймні один раз протягом життя. Поза сумнівом, така статистка не може залишати нас байдужими. Толерантність суспільства та відсутність дискримінації людей, що страждають на психічні захворювання, є ключовими чинниками, на яких ґрунтується успішна соціалізація таких пацієнтів. Дослідження британських учених показали, що багато пацієнтів визнають арт-терапію корисною як окремо взяту, так і в рамках застосування інших терапевтичних заходів. Пан Сміт дуже радий, що і в Україні також активізується процес застосування цього методу.

pic-9398207878.pngpic-3585013085.png

Нагадаємо, що за даними УНДІ ССПН МОЗ України на початок 2013 р. 2,5% жителів України перебували під наглядом психіатра. Результати спеціального епідеміологічного дослідження (ВООЗ, 2000) свідчать, що в Україні частота звернень населення за медичною допомогою з приводу навіть тяжких симптомів психічних розладів не перевищує 20% потреби. І це тоді, як протягом життя необхідність у цьому становить 31,6%, а впродовж 12 місяців – 17,6%, що у сім разів перевищує показник офіційної звітності.У рамках проекту пацієнти Львівської обласної державної клінічної психіатричної лікарні презентували виставу про своє місто «Двірнича спілка». Постановку готували упродовж року. Львівські психіатри вирішили експериментальним шляхом перевірити, як із завданням впораються психічно хворі, створивши театральну групу, до складу якої увійшли пацієнти, працівники лікарні, професійні актори та волонтери. Так, психодраматичний Театр на Кульпаркові імені Якоба Морено виник 1998 р. на базі ЛОДКПЛ. Вистава вкотре показала, що результат лікування мистецтвом безперечно є. Дуже важливим завданням є переконати в цьому медиків-практиків, представників МОЗ і громадськість. Автор ідеї – завідувач кафедри психіатрії та психотерапії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, професор Олександр Фільц переконаний, що пацієнти через гру і мистецтво можуть долати негативні переживання, пов’язані зі ставленням нашого суспільства до них. Так, пан Олександр відзначив: «Метод арт-терапії для психічно неврівноважених хворих застосовували ще у Давній Греції, а у Європі ці методики широко використовуються ще із 70-х рр. минулого століття. Тому ми не відкриваємо нічого нового. Я у своїй практиці терапію мистецтвом застосовую вже 16 років. З власного досвіду можу сказати – річ не в тому, що вони грають на сцені, а як вони приходять на репетиції, як вони між собою спілкуються, проводять разом час, навчаються. Це дуже серйозний емоційний вклад у буденне життя, а таким пацієнтам найважчим є увійти у систему нормальних емоційних стосунків. Така терапія їх відкриває. Якщо ви одразу після вистави поговорите із ними – ви навіть не здогадаєтеся, хто пацієнт, а хто ні. Майже ніхто із учасників вистави вже дуже давно не лежить у лікарні, а лікується амбулаторно для підтримки нормального стану. Багато із них навіть мають інвалідність, проте ці люди можуть жити вдома. Це і є пряма соціалізація без спеціальних соціальних проектів». Паралельно з театром у лікарні створено хор. 

Самі пацієнти психіатричних лікарень також переконані в ефективності арт-терапії як методу лікування. Сергій, пацієнт ЛОДКПЛ, арт-терапію спробував на собі 14 років тому: «У мене була депресія, яка почалася в армії, але тоді я не знав, що це таке. Знайомі психологи порадили спробувати таку терапію. Мені цікава ця робота. А ще зі школи я мав проблему вийти на сцену: в мене був мандраж, я забував слова. Завдяки театру ці комплекси стерлися, я навіть отримую задоволення від цього. Депресії також немає. Я вже не той, що був раніше: хотілося сісти або спати, я прогулював пари в училищі. Зараз навпаки хочеться щось робити. І я знаю, як з депресією боротися». А пацієнтка міської клінічної психоневрологічної лікарні № 1 імені Павлова Зоя коментує: «Я дуже вдячна за надану можливість служити у театрі. Я зустрічаюсь із глядачами, нас показують по телебаченню. І нарешті здійснилася моя мрія – батьки мною пишаються. Раніше ми усі були пацієнтами, а тепер – актори, художники, письменники, модельєри».Всеукраїнський проект має на меті охопити усі регіони України та презентувати творчість пацієнтів у різних напрямках мистецтва як зразок арт-терапії та реінтеграції пацієнта у повноцінне соціальне життя суспільства, а також сприятиме вирішенню найболючіших проблем психіатричної служби України. Про досягнення у рамках проекту в різних регіонах України ми повідомимо на сторінках журналу в наступних випусках.

Підготувала Тетяна Ільницька

За матеріалами www.moz.gov.ua

Наш журнал
в соцсетях:

Выпуски за 2013 Год

Содержание выпуска 6-2, 2013

Содержание выпуска 10 (55), 2013

Содержание выпуска 5 (50), 2013

Содержание выпуска 4 (49), 2013

Содержание выпуска 3 (48), 2013

Содержание выпуска 1 (46), 2013

Выпуски текущего года