сховати меню

Як упоратися зі стресом в умовах пандемії

сторінки: 6

nn20_3-144_6_f-150x150.jpg

 

За надзвичайних умов, як-от пандемія коронавірусної хвороби (COVID-19), від якої нині потерпає понад 227 країн світу, страх людини перед несподіваною і потенційно небезпечною ситуацією для себе і родини, а також необхідність фізичного дистанціювання природно породжують відчуття втрати конт­ролю і стресу. Фахівці, які вивчають природу стресу, стверджують, що з подібними ситуаціями та їх впливом на організм можна впоратися, якщо приділити належну увагу діям, які допоможуть адаптуватися до нових умов життя.

Відчувати тривогу, напругу, страх, розпач, розгуб­леність під час критичних ситуацій — це ­нормально. Це адекватна реакція організму на ­стресові умови та невідомість. Страх є сигналом про небезпеку і загрозу життю, який не варто залишати без уваги. Адже саме ­завдяки цій емоції вижили наші предки і зараз є ми з вами. Крім того, страх свідчить про критичність нашого мислення, про здатність до об’єктивного оцінювання ситуації. До того ж помірний рівень стресу ­навіть має певну користь для здоров’я, адже організм вчиться правильно реагувати на внутрішні та зовнішні подразники і долати їх. За критичної ситуації відбува­ється викид гормонів стресу, організм мобілізує всі свої сили для її подолання. У такий спосіб людина підвищує рівень власної стійкості.

Стрес може справляти вплив на всі аспекти ­вашого ­життя, ­зокрема на емоції, поведінку, розумові здібності та навіть ­фізичне здоров’я. Важливо не тільки те, як ­довго ми ­відчуваємо стрес і наскільки він інтенсивний, але і те, якою є наша реакція на нього. Однакові стресори викликають у людей ­різну реакцію, тому кожний має свої ­комфортні рівні стресу та засоби протидії. Звісно, час, проведений в умовах ­карантину, матиме свої наслідки для всіх нас. І насамперед відчуємо вплив на психічне здоров’я. Тому вкрай важливо вийти зі стре­сової ситуації з ­якомога меншими емоційними та фізичними втратами.

Поговоріть про свої відчуття та емоції з людьми, яким ви довіряєте. Намагайтеся ­підтримувати комунікацію з близькими та друзями. Проявляйте співчутливе ставлення до тих, хто потребує вашої ­підтримки. Напишіть перелік навичок/вправ/засобів, які допомагали вам долати тривогу/паніку в минулому. Не вживайте алкоголь та інші психоактивні речовини для подолання проявів стресу. Без призначення лікаря не приймайте заспокійливі препарати. Складіть план та список контактів, до яких ви можете звернутися по допомогу. Якщо відчуваєте, що не в змозі впоратися зі своїми почуттями та емоціями, зателефонуйте до фахівців.

Розмовляйте зі своїми дітьми про їхні відчуття та страхи. Надайте коротку, але правдиву інформацію щодо ситуації та заходів безпеки. Реагуйте на поведінку вашої дитини спокійно, слухайте та підтримуйте. Будьте завжди в ­контакті зі своїми дітьми, приділяйте їм додатковий час та увагу.

Дотримуйтеся гігієни у власному інформаційному ­просто­рі. Зробіть «прибирання» у своїй стрічці новин. ­Обмежте кількість часу, який ви проводите за читанням чи переглядом новин. Отримуйте інформацію тільки з надійних ­джерел і не поширюйте неперевірену. Обмежте контакти з людьми та залиште групи в соціальних мережах/­месенджерах, які розповсюджують фейкову інформацію, намагаються ­втягнути вас у вирій непродуктивних, деструктивних переживань і ­стимулюють підвищення рівня ­тривоги та паніки. Прочитайте коротку обґрунтовану інформацію з авто­ритетних фахових джерел щодо основних моментів і ­правил ­безпеки. Будьте поінформовані, підготовлені, але­ ­роз­судливі та обачливі.

Піклуйтеся про своє ­фізичне здоров’я. Оптимізуйте своє харчу­вання та фізичну активність. Сон є ­надзвичайно важливою складовою для зміцнення опірності організму. ­Застосовуйте ­практичні, науково обґрунтовані рекомен­дації, щоб ­захистити себе та своїх близьких. Спробуйте ­розглянути поточну ситуацію як можливість прочитати чи написати книгу, намалювати картину, пересадити квіти, приділити час дітям і рідним, зробити прибирання, спробувати цікавий рецепт, подивитись легкий фільм, започаткувати нову сімейну традицію та ін. Адаптуйте свій графік під нові ­умови роботи. Для подолання труднощів із самоорганізацією складіть список робочих завдань на день, визначте ­години ­праці, час на обід і відпочинок. Організуйте місце для роботи, ­позбавлене відволікаючих стимулів для продуктивної праці. Діліться з колегами ідеями/фото щодо організації власного ­робочого простору. Підтримуйте доброзичливу кому­нікацію з колега­ми, наголошуйте на позитивних і сильних аспектах ­команди, не забувайте казати «Дякую», будьте від­повідальними та чуйними. Зберігайте фізичну дистанцію і спокій, мийте руки та дбайте про своє психічне здоров’я! Якщо ­відчуваєте, що не в змозі впоратися зі своїми почуттями та ­емоціями, зверніться по допомогу до фахівців.

Підготувала Тетяна Ільницька

Наш журнал
у соцмережах:

Випуски за 2020 Рік

Зміст випуску 10 (121), 2020

  1. Ю. А. Бабкина

  2. І. Я. Пінчук, М. Ю. Полив’яна

  3. В. Я. Пішель, Т. Ю. Ільницька, С. А. Чумак, Н. М. Степанова, Ю. В. Ячнік

  4. Т. Ю. Ільницька, Ю. М. Ящишина, Жерард Батчер, Ольга Сушко

  5. Ю. О. Сухоручкін

  6. Т. М. Слободін, Н. О. Михайловська

Зміст випуску 9 (120), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. Т.І. Негрич

  3. В. И. Харитонов, Д. А. Шпаченко, Т. И. Бочарова

  4. P. Fusar-Poli, M. Solmi, N. Brondino et al.

Зміст випуску 8 (119), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. Т. Скрипник

  3. Л. О. Герасименко

  4. Я. Є. Саноцький, Т. М. Слободін, Л. В. Федоришин, В. В. Білошицький, І. Р. Гаврилів, А. В. Гребенюк, І. Б. Третяк, С. В. Фєдосєєв

  5. Г. М. Науменко

  6. С. А. Мацкевич, М. И. Бельская

Зміст випуску 7 (118), 2020

  1. Герхард Дамманн, Вікторія Поліщук

  2. М. М. Орос, О. О. Орлицький, О. С. Вансович, С. Р. Козак, В. В. Білей

  3. С. Г. Бурчинський

  4. Ю. О. Сухоручкін

Зміст випуску 6 (117), 2020

  1. Ю.А. Бабкіна

  2. Д. А. Мангуби

  3. А. Є. Дубенко, І. В. Реміняк, Ю. А. Бабкіна, Ю. К. Реміняк

  4. В. І. Коростій, І. Ю. Блажіна, В. М. Кобевка

  5. Т. О. Студеняк, М. М. Орос

  6. Ю. О. Сухоручкін

Зміст випуску 5 (116), 2020

  1. Т. О. Скрипник

  2. Н.А.Науменко, В.И. Харитонов

  3. Ю. А. Крамар

  4. В.И.Харитонов, Д.А. Шпаченко

  5. Н.В. Чередниченко

  6. Ю.О. Сухоручкін

  7. Ю. А. Крамар

  8. Н. К. Свиридова, Т. В. Чередніченко, Н. В. Ханенко

  9. Є.О.Труфанов

  10. Ю.О. Сухоручкін

  11. О.О. Копчак

  12. Ю.А. Крамар

Зміст випуску 4 (115), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. І.І. Марценковська

  3. Ю. А. Крамар, Г. Я. Пилягіна

  4. М. М. Орос, В. В. Грабар, А. Я. Сабовчик, Р. Ю. Яцинин

  5. М. Селихова

  6. Ю. О. Сухоручкін

Зміст випуску 3 (114), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. Ю.А. Бабкіна

  3. О.С. Чабан, О.О. Хаустова

  4. О. С. Чабан, О. О. Хаустова

  5. Ю. О. Сухоручкін

Зміст випуску 2 (113), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. Л. А. Дзяк

  3. Ф. Є. Дубенко, І. В. Реміняк, Ю. А. Бабкіна, Ю. К. Реміняк

  4. А. В. Демченко, Дж. Н. Аравицька

  5. Ю. А. Крамар

  6. П. В. Кидонь

Зміст випуску 1 (112), 2020

  1. Ю.А. Бабкина

  2. Ю.А. Крамар

  3. М.М. Орос, В.В. Грабар

  4. В.И. Харитонов, Д.А. Шпаченко

  5. L. Boschloo, E. Bekhuis, E.S. Weitz et al.

Зміст випуску 1, 2020

  1. А.Е. Дубенко

  2. Ю. А. Бабкина

  3. Ю.А. Крамар, К.А. Власова

  4. Ю. О. Сухоручкін

Випуски поточного року