сховати меню

«Мистецтво, що об’єднує всіх»: продовження проекту

 

 

pic-297988327.jpgУ рамках проекту «Мистецтво, що об’єднує всіх» у Макіївській психіатричній лікарні проводиться реабілітаційна робота з пацієнтами із застосуванням мультидисциплінарного підходу, який включає безпосередню участь всіх учасників лікувального процесу: від головного лікаря до молодшої медичної сестри із залученням психотерапевта, психологів, юриста, бібліотекаря.Основними принципами роботи з особами із психічними розладами є їх максимальна інтеграція в суспільство, в якому пацієнтам належить існувати після виписування, профілактика розвитку госпіталізму, а також спроби зруйнувати стереотипи ставлення людей до того, що має приставку «пси». А точкою, де ці напрямки перетинаються, служить творча діяльність пацієнтів, завдяки якій можна максимально глибоко зрозуміти їх внутрішній світ.

pic-4870415600.jpg 

Естафету проекту підхопила Макіївська психіатрична лікарня № 1, що як самостійний спеціалізований лікувальний заклад функціонує з 1952 р. Тут надається спеціалізована стаціонарна психіатрична допомога населенню, проводиться військова, трудова експертиза, також доступними є лікування кризових станів, обов’язкові попередні та періодичні психіатричні огляди, усі види амбулаторної допомоги, оформлення в будинки-інтернати, юридична, психотерапевтична і психологічна консультації. У закладі функціонують шість стаціонарних відділень на 340 ліжок, диспансерне відділення з потужністю 203 відвідування на день та два денних стаціонари із загальним ліжковим фондом на 100 місць.

Творчий розвиток пацієнтів ведеться в декількох напрямках, які представлені далі.

  1. Літературно-публіцистична діяльність. Проводить­ся випуск газети «Душевний лікар», де представлено літературну творчість хворих. Склад редакційної колегії включає пацієнтів і співробітників лікарні. Вже випущено два номери газети тиражем по 500 екземплярів, у роботі матеріал третього.
  2. Клуб взаємодопомоги та підтримки пацієнтів «Кришталевий світ». Цей клуб функціонує у стінах лікарні другий рік поспіль. Основний принцип роботи – інтеграція пацієнтів у соціум, що базується на особистому досвіді інших хворих. Це дозволяє створити для пацієнтів середовище, найбільш оптимальне для розвитку, та надати можливість корисної творчої зайнятості. Щотижневі збори клубу завжди пов’язані з творчим розвитком: пацієнти декламують власні твори (вірші, прозу), співають (силами самих учасників був створений гімн «Кришталевого світу»), має місце естетичний розвиток (відвідування художніх виставок, музеїв, філармоній, кінотеатрів, театрів, екскурсій), духовний тощо. Також безпосередню участь в роботі клубу беруть волонтери.
  3. Робота театральної студії та розвиток народної творчості пацієнтів. У закладі функціонує театральна студія під керівництвом психологів «Маніфест». Театралізовані костюмовані невеличкі постанови до свят, де у головних ролях – пацієнти, завжди супроводжуються великим аншлагом. Окрім того, організовуються загальнолікарняні костюмовані народні гуляння до новорічних, різдвяних свят, до масляниці.
  4. Арт-терапія. Має місце спільна діяльність членів молодіжного об’єднання художників України в Донецькій області і талановитих пацієнтів – проводиться оформлення території лікарні. На додаток, проходять тематичні виставки робіт пацієнтів.
  5. Фізичний розвиток пацієнтів. Протягом усього весняно-літнього періоду хворі займаються активними видами спорту, а кульмінацією цього традиційно служить фінальна спартакіада, приурочена до святкування Незалежності України. До того ж у холодну пору року між відділеннями проводяться шахово-шашкові турніри.
  6. Публікація творчих досягнень пацієнтів на власному сайті лікарні www.mрb1.соm.ua.
  7. Аудіо-читання в диспансерному відділенні як один із видів літературних вечорів.

Так, у рамках проекту в стінах Макіївської психіатричної лікарні пройшла Спартакіада – 2013, присвячена Дню незалежності України. Вже четвертий рік поспіль лікарня відкриває свої двері усім бажаючим і проводить спортивні змагання та ярмарок. Свято було організоване в українському стилі. Учасників змагань нагородили грамотами, медалями, вони отримали в подарунок баскетбольні м’ячі, а переможці забрали з собою кубки. На додаток, кожна команда у складі співробітників та пацієнтів старанно створила до свята креативні ландшафтні композиції з елементами національного побуту. Також усі учасники ярмарку, одягнені в українські костюми, представляли страви національної кухні, предмети культури та побуту. В рамках заходу був проведений конкурс-аукціон «Найкращий коровай». Окрім того, розігрувалися призи, які є корисними для реабілітаційних заходів: набори для малювання, ліпки, спортивний інвентар. Для гостей учасники клубу «Кришталевий світ» організували виставку фото-картин «Історія міста».

Таким чином, свято дало можливість поринути в атмосферу традицій, надихнуло на нові плани й мрії, а також подарувало заряд енергії від щирого спілкування всіх учасників заходу.

Окрім того, на території лікарні відбувся перший турнір з настільного тенісу серед чоловіків. Активну участь в ньому взяли представники 2-го, 3-го, 4-го і 6-го відділень. Пацієнти відповідально поставилися до завдання і старанно готувалися до змагання, відвідуючи щотижневі тренування. У день турніру учасники були налаштовані на перемогу, продемонструвавши усі свої здібності. Всіх, хто був задіяний у змаганнях, нагородили грамотами та медалями, а також солодкими призами. Кожен з учасників відчув себе справжнім тенісистом, а глядачі стали свідками видовищного спортивного шоу.

Адміністрація лікарні налаштована і надалі проводити подібні заходи та турніри, беручи активну участь в інтеграції людей з психічними розладами у суспільне життя.

pic-4957589306.jpg 

За матеріалами www.mpb1.com.ua

Підготувала Тетяна Ільницька

Наш журнал
у соцмережах:

Випуски за 2013 Рік

Зміст випуску 6-2, 2013

Зміст випуску 10 (55), 2013

Зміст випуску 5 (50), 2013

Зміст випуску 4 (49), 2013

Зміст випуску 3 (48), 2013

Зміст випуску 1 (46), 2013

Випуски поточного року