сховати меню

Проблема аутизму в Україні та світі: ізоляція чи інклюзія?

30 квітня 2015 р.

Другого квітня у всьому світі відзначається День поширення інформації про проблеми аутизму. Він був запроваджений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2007 р. з метою поглиблення розуміння важливості даного розладу через підвищення поінформованості суспільства. Темою цього заходу 2015 р. є «Професійна зайнятість: переваги людей з аутизмом». Такий акцент був зроблений з урахуванням невтішних статистичних даних, згідно з якими 80% дорослих з діагнозом аутизму не працюють. На жаль, роботодавці не враховують той факт, що здібності більшості людей з розладами аутистичного спектра стосовно розпізнавання образів, логічного мислення та роботи, яка потребує уваги до деталей, значно вищі, ніж серед «звичайних» працівників.

До бар’єрів, які слід подолати в українському суспільстві, належать недоступність навчальних програм, недостатня допомога при працевлаштуванні та високий рівень стигматизації. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зазначив, що особи з аутизмом заслуговують на те, щоб їм були надані рівні з іншими людьми можливості. На його думку, навчання дітей з особливими потребами у звичайних та спеціалізованих школах може сприяти зміні існуючих стереотипів і формуванню відчуття поваги до них. Окрім того, створення відповідних робочих місць для дорослих з аутизмом дозволить їм відчути себе повноцінними членами соціуму. Пан Гі Мун у своєму зверненні також закликав усіх, кому не байдужа ця проблема, сприяти прогресу в цьому напрямку і підтримувати інші дії щодо захисту прав та інтересів людей з аутизмом.

За даними світової статистики, в одного із 88 дітей встановлено діагноз «аутизм». В Україні щороку кількість нових випадків збільшується майже на 30%. При цьо-му відомо, що завдяки виявленню розладу у віці до двох років і адекватній своєчасній реабілітації існує ймовірність адаптувати людей з аутизмом до повноцінного життя в суспільстві. Проте незважаючи на те що питання аутизму не є новими для нашої держави, в Україні досі не створено ефективної державної системи допомоги таким сім’ям.

З метою привернення уваги до проблем аутизму Україна також долучилася до всесвітньої акції підтримки людей з особливими потребами. Так, у цьому році у багатьох містах нашої країни пройшла акція на підтримку дітей та дорослих, яким було встановлено діагноз аутизму. Всі бажаючі мали змогу продемонструвати свою підтримку, завітавши на захід у одязі чи з аксесуарами блакитного кольору.

Вперше адміністрація міста Києва приєдналася до такої акції і разом з консулом «Аутизм – Європа» й засновницею фонду «Дитина з майбутнім» І. Сергієнко та мамою хлопчика з аутизмом Н. Сагановською провела брифінг для преси, присвячений проблемам даного розладу в Україні. Як відмітила пані Сергієнко, це є маленька перемога, яка обіцяє стати великим досягненням. Аутизм досі для багатьох є незрозумілим захворюванням. Дітей з таким діагнозом бояться та стороняться, не допускають до шкіл і дитячих садочків. Саме тому публічна підтримка Київської міської влади дуже важлива для кожної дитини і сім’ї. Також була організована благодійна фотовиставка «Дитина з майбутнім», завдяки якій усі присутні мали змогу познайомитися з історіями малюків з аутизмом.

На додаток, у рамках акції відбулася зустріч представників Міністерства освіти і науки України з громадськими організаціями та родинами, що виховують дітей із розладами аутистичного спектра. Серед проблем, які найбільшою мі-рою турбують батьків – гострий дефіцит спеціалістів із необхідним багажем знань і навичок, а також складність отримання діагнозу аутизму в Україні. Вони також наголосили, що дітям з особливими потребами складно потрапити до школи та майже неможливо здобути дошкільну освіту. Батьки й активісти висловили сподівання що-до прискорення процесів реформування системи освіти та охорони здоров’я і заявили про готовність співпрацювати із суспільством, ЗМІ та громадськими організаціями з метою виведення на новий рівень проблеми аутизму в Україні.

Акції на підтримку людей з аутизмом також пройшли у Львові, Рівному, Луцьку, Тернополі, Івано-Франківську, Вінниці, Кривому Розі, Харкові та Одесі.

Слід зазначити, що у всьому світі в цей день блакитним кольором підсвічуються знакові споруди: Ейфелева вежа в Парижі, Біг-Бен у Лондоні, Статуя Христа-Спасителя у Ріо-де-Жанейро та ін. Що стосується України, серед споруд, які вбралися у блакитне, – Ратуша та Оперний театр у Львові.

За матеріалами www.un.org, www.cwf.com.ua

Випуски поточного року