скрыть меню

Проблема аутизму в Україні та світі: ізоляція чи інклюзія?

29 апреля 2015 г.

Другого квітня у всьому світі відзначається День поширення інформації про проблеми аутизму. Він був запроваджений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2007 р. з метою поглиблення розуміння важливості даного розладу через підвищення поінформованості суспільства. Темою цього заходу 2015 р. є «Професійна зайнятість: переваги людей з аутизмом». Такий акцент був зроблений з урахуванням невтішних статистичних даних, згідно з якими 80% дорослих з діагнозом аутизму не працюють. На жаль, роботодавці не враховують той факт, що здібності більшості людей з розладами аутистичного спектра стосовно розпізнавання образів, логічного мислення та роботи, яка потребує уваги до деталей, значно вищі, ніж серед «звичайних» працівників.

До бар’єрів, які слід подолати в українському суспільстві, належать недоступність навчальних програм, недостатня допомога при працевлаштуванні та високий рівень стигматизації. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зазначив, що особи з аутизмом заслуговують на те, щоб їм були надані рівні з іншими людьми можливості. На його думку, навчання дітей з особливими потребами у звичайних та спеціалізованих школах може сприяти зміні існуючих стереотипів і формуванню відчуття поваги до них. Окрім того, створення відповідних робочих місць для дорослих з аутизмом дозволить їм відчути себе повноцінними членами соціуму. Пан Гі Мун у своєму зверненні також закликав усіх, кому не байдужа ця проблема, сприяти прогресу в цьому напрямку і підтримувати інші дії щодо захисту прав та інтересів людей з аутизмом.

За даними світової статистики, в одного із 88 дітей встановлено діагноз «аутизм». В Україні щороку кількість нових випадків збільшується майже на 30%. При цьо-му відомо, що завдяки виявленню розладу у віці до двох років і адекватній своєчасній реабілітації існує ймовірність адаптувати людей з аутизмом до повноцінного життя в суспільстві. Проте незважаючи на те що питання аутизму не є новими для нашої держави, в Україні досі не створено ефективної державної системи допомоги таким сім’ям.

З метою привернення уваги до проблем аутизму Україна також долучилася до всесвітньої акції підтримки людей з особливими потребами. Так, у цьому році у багатьох містах нашої країни пройшла акція на підтримку дітей та дорослих, яким було встановлено діагноз аутизму. Всі бажаючі мали змогу продемонструвати свою підтримку, завітавши на захід у одязі чи з аксесуарами блакитного кольору.

Вперше адміністрація міста Києва приєдналася до такої акції і разом з консулом «Аутизм – Європа» й засновницею фонду «Дитина з майбутнім» І. Сергієнко та мамою хлопчика з аутизмом Н. Сагановською провела брифінг для преси, присвячений проблемам даного розладу в Україні. Як відмітила пані Сергієнко, це є маленька перемога, яка обіцяє стати великим досягненням. Аутизм досі для багатьох є незрозумілим захворюванням. Дітей з таким діагнозом бояться та стороняться, не допускають до шкіл і дитячих садочків. Саме тому публічна підтримка Київської міської влади дуже важлива для кожної дитини і сім’ї. Також була організована благодійна фотовиставка «Дитина з майбутнім», завдяки якій усі присутні мали змогу познайомитися з історіями малюків з аутизмом.

На додаток, у рамках акції відбулася зустріч представників Міністерства освіти і науки України з громадськими організаціями та родинами, що виховують дітей із розладами аутистичного спектра. Серед проблем, які найбільшою мі-рою турбують батьків – гострий дефіцит спеціалістів із необхідним багажем знань і навичок, а також складність отримання діагнозу аутизму в Україні. Вони також наголосили, що дітям з особливими потребами складно потрапити до школи та майже неможливо здобути дошкільну освіту. Батьки й активісти висловили сподівання що-до прискорення процесів реформування системи освіти та охорони здоров’я і заявили про готовність співпрацювати із суспільством, ЗМІ та громадськими організаціями з метою виведення на новий рівень проблеми аутизму в Україні.

Акції на підтримку людей з аутизмом також пройшли у Львові, Рівному, Луцьку, Тернополі, Івано-Франківську, Вінниці, Кривому Розі, Харкові та Одесі.

Слід зазначити, що у всьому світі в цей день блакитним кольором підсвічуються знакові споруди: Ейфелева вежа в Парижі, Біг-Бен у Лондоні, Статуя Христа-Спасителя у Ріо-де-Жанейро та ін. Що стосується України, серед споруд, які вбралися у блакитне, – Ратуша та Оперний театр у Львові.

За матеріалами www.un.org, www.cwf.com.ua

Выпуски текущего года

1

Содержание выпуска 1, 2024

  1. І. М. Карабань, І. Б. Пепеніна, Н. В. Карасевич, М. А. Ходаковська, Н. О. Мельник, С.А. Крижановський

  2. А. В. Демченко, Дж. Н. Аравіцька

  3. Л. М. Єна, О. Г. Гаркавенко,

2 (148)
1 (147)