сховати меню

Нейрокобал у лікуванні периферичної нейропатії

11 вересня 2016 р.

Метилкобаламін – це одна із активних форм вітаміну B 12, який необхідний для синтезу ядерного білка і мієліну, репродукції та нормального росту клітин і нормального еритропоезу. Порівняно з іншими формами вітаміну В12 метилкобаламін на субклітинному рівні краще транспортується в органели нейронів. Саме завдяки такій властивості він є більш ефективним під час лікування захворювань нервової системи.

Метилкобаламін є коферментом метіонінсинтази – ферменту, що бере участь у перетворенні гомоцистеїну на метіонін у реакціях метилювання білків та ДНК. Відомо, що метилкобаламін нормалізує аксональний транспорт білкових комплексів та сприяє регенерації аксонів і мієлінізації нейронів завдяки стимуляції синтезу фосфоліпідів. Крім того, він відновлює уповільнену синаптичну передачу і знижує вміст нейротрансмітерів до нормального рівня.

Застосування терапевтичних доз препарату сприяє детоксикаційним процесам у нервовій системі завдяки зростанню вмісту тетрогідрофолату перетворенню гомоцистеїну в S-аденозинметіонін, який є універсальним донором метильних груп, що призводить до активізації реакцій трансметилювання.

При одноразовому пероральному прийомі препарату натще в разових дозах 120 мкг і 1500 мкг пікова концентрація загального вітаміну B12 в плазмі досягається через 3 год. Для обох доз цей показник є дозозалежним. Концентрація в сироватці зростає протягом перших 4 тижнів після початку прийому, досягнувши рівня, що перевищує вихідне значення приблизно в два рази. Після цього спостерігається поступове збільшення, яке досягає максимуму в 2,8 рази більше вихідного значення на 12-му тижні прийому препарату. Концентрація в сироватці знижується після останнього прийому (12 тижнів), але все ще перевищує вихідне значення в 1,8 рази через 4 тижні після останнього прийому препарату.

Протипоказаннями для застосування препарату є гіперчутливість до метилкобаламіну, еритремія, еритроцитом, новоутворення, крім випадків, що супроводжуються мегалобластною анемією та дефіцитом вітаміну B12, гострі тромбоемболічні захворювання, стенокардія напруження високого функціонального класу.

Варто пам’ятати, що одночасне призначення метилкобаламіну з фолієвою кислотою покращує всмоктування та засвоєння препарату. Не слід призначати одночасно інші лікарські засоби, що містять вітамін В12. Хлорамфенікол знижує гемопоетичну відповідь ретикулоцитів на препарат. Якщо уникнути подібної комбінації не можна, необхідно ретельно контролювати показники крові.

До лікарських засобів, які можуть знижувати всмоктування вітаміну В12 належать: аміносаліцилова кислота, антибіотики, колхіцин, холестирамін, Н2-блокатори гістамінових рецепторів, метформін, неоміцин, закис азоту, фенітоїн, фенобарбітал, примідон, інгібітори протонної помпи, зидовудин. У разі одночасного застосування з тіаміном підвищується ризик розвитку алергічних реакцій, спричинених тіаміном. Пероральні контрацептиви знижують концентрацію вітаміну В12 в крові.

Препарат слід з обережністю застосовувати пацієнтам із проявами алергії, захворюваннями печінки в анамнезі. Тривале застосування високих доз препарату не рекомендується пацієнтам, професійна діяльність яких пов’язана із ртуттю чи сполуками, які містять ртуть. Не рекомендується застосовувати вітамін В12 із препаратами, які підвищують згортання крові. У період лікування слід контролювати показники периферичної крові. Пацієнтам зі схильністю до тромбоутворення та хворим на стенокардію у процесі лікування потрібно бути обережними і контролювати згортання крові. У разі розвитку лейко- та еритроцитозу дозу метилкобаламіну необхідно зменшити або тимчасово припинити лікування.

Данні щодо застосування препарату у період вагітності або годування груддю, а також його впливу на швидкість психомоторних реакцій відсутні. Використання препарату протипоказано дітям віком до 18 років.

Метилкобаламін застосовують перорально. Рекомендована добова доза становить 1500 мкг (3 таблетки), яку розділяють на три прийоми. Тривалість курсу лікування залежить від характеру та перебігу захворювання і визначається індивідуально. За відсутності клінічного ефекту (після безперервного вживання протягом місяця) прийом препарату слід припинити.

Показанням до застосування метилкобаламіну є периферична нейропатія. На сьогодні метилкобаламін – це нейровітамін, який може бути рекомендований для лікування нейропатії (таблиця). Одним із препаратів метилкоболаміну, що представлений на фармацевтичному ринку України, є зареєстрований препарат під торговою назвою Нейрокобал («Кусум Хелтхкер ПВТ.ЛТД»).

За матеріалами інструкції для медичного застосування лікарського засобу Нейрокобал

Випуски поточного року

1

Зміст випуску 1, 2024

  1. І. М. Карабань, І. Б. Пепеніна, Н. В. Карасевич, М. А. Ходаковська, Н. О. Мельник, С.А. Крижановський

  2. А. В. Демченко, Дж. Н. Аравіцька

  3. Л. М. Єна, О. Г. Гаркавенко,

2 (148)
1 (147)