скрыть меню

Найцікавіше з «Неврологічних читань…»

23 мая 2016 г.

4 березня 2016 року в м. Києві відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Неврологічні читання (V) пам’яті Панченка Д.І.», що була організована з нагоди 110-річчя від дня народження видатної наукової постаті, засновника неврологічної школи Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика професора Дмитра Івановича Панченка.

Програма конференції була складена відповідно до тематики науково-дослідної роботи кафедри неврології і рефлексотерапії НМАПО імені П.Л. Шупика «Профілактика, діагностика, комплексне лікування та реабілітація захворювань нервової системи з використанням методів рефлексотерапії». Крім того, обговорювались теми щодо захворювань, які супроводжуються больовим синдромом, а також питання коморбідної патології. У доповідях учасників висвітлювалась інформація стосовно діагностики та лікування, реабілітації найактуальніших неврологічних захворювань.

Ініціаторами проведення конференції виступили кафедра неврології і рефлексотерапії НМАПО імені П.Л. Шупика та Всеукраїнська асоціація по неврології та рефлексотерапії.

Конференцію відкрив д.мед.н., професор, директор Інституту сімейної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика Олег Григорович Шекера. Він привітав учасників конференції та передав слова привітання і побажання успіху від керівництва НМАПО імені П.Л. Шупика.

Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «рефлексотерапія», д.мед.н., професор, завідувач кафедри неврології і рефлексотерапії НМАПО імені П.Л. Шупика Наталія Костянтинівна Свиридова у своїй доповіді «Ішемічний інсульт: стандарти лікування у 2016 р.» ознайомила лікарів із сучасними світовими досягненнями у галузі терапевтичного ведення хворих з інсультом.

За допомогою комп’ютерних технологій зв’язку були прочитані лекції доповідача Ben Burton, д.мед.н., професора, директора з досліджень та розвитку Університетської лікарні Джеймс Пейдж на тему «Прогресуюча втрата зору при розвитку патології нервової системи: діагностичний алгоритм та тактика ведення хворих» (Велика Британія) та Оксани Суховерської, д.мед.н., професора медицини, медичної генетики і психіатрії, кафедри медичної генетики та педіатрії, неврологічного дослідного центру Університету Альберти на тему«Безрухові розлади при хворобі Паркінсона» (Канада).

Свої доповіді з питань неврології та суміжних дисциплін також представили провідні українські вчені: Д.Д. Заболотна (д.мед.н., провідний н.с. ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України»), О.С. Сичов (д.мед.н., професор, науковий керівник відділу аритмій серця ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска» НАМН України), В.І. Паньків (д.мед.н., професор, завідуючий відділом профілактики ендокринних захворювань Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України), В.А. Берсенєв (к.мед.н., голова Міжнародного благодійного фонду лікаря Берсенєва) та інші.

Захід внесено в «Реєстр з’їздів, конгресів, симпозіумів і науково-практичних конференцій, що проводяться в 2016 році МОЗ і НАМН України» №8.

Всього в конференції взяли участь 325 лікарів з усіх регіонів України: неврологи, сімейні лікарі, рефлексотерапевти та лікарі інших спеціальностей. За результатами роботи конференції її учасники прийняли рішення й надалі систематично (один раз на рік) проводити конференції з міжнародною участю, що увічнюють пам’ять видатного вітчизняного невролога Дмитра Івановича Панченка.


pic-5358649310.jpgДмитро Іванович Панченко народився 24 лютого 1906 р. в селі Новгородка Кіровоградської області. Він закінчив Ленінградську військово-медичну академію ім. С.М. Кірова, де працював під керівництвом всесвітньо відомих вчених академіків Л.А. Орбелі, М.І. Аствацатурова, Б.С. Дойнікова. У 1938 р. захистив кандидатську, а в невдовзі (1941) й докторську дисертацію.

У період облоги Ленінграда він трудився у клініках академії та працював над проблемою впливу висоти на нервову систему людини.

Під час Великої Вітчизняної війни Д.І. Панченко – військовий лікар І рангу, в подальшому – головний невролог Північно-Кавказького фронту, IV Українського фронту. У повоєнні роки з 1946 р. він завідує кафедрою нервових хвороб Львівського медичного інституту, у 1948-1952 рр. — ректор цього інституту.

На базі Київської обласної клінічної лікарні у 1960-х роках Дмитро Іванович вперше у світі створює «Біотрон» для лікування пацієнтів із гіпертонічною хворобою, проводить профілактику її ускладнень. Це здійснювалося завдяки усуненню нестабільних атмосферних чинників на організм людини. У цій фабриці штучного клімату тисячі людей знайшли зцілення від різних недуг.

Він одним із перших визначив саме розуміння терміну «інсульт» і те, що «інсульт» має широке значення — це і крововилив, і ішемія, коли процес завершується структурними змінами головного мозку. Д.І. Панченко завжди застерігав від поліпрагмазії в лікуванні, яка нині процвітає, і говорив: «Слід пам’ятати, якої великої шкоди завдає своєрідна поліпрагмазія, неправильне застосування деяких терапевтичних засобів». Вчений був ініціатором регулярного проведення з’їздів, конференцій неврологів України і, особливо, Києва та Київської області.

За матеріалами www.nmapo.edu.ua

Выпуски текущего года